Det er i vores nære relationer, vi har mulighed for at lære mest og vokse ind i en større og mere strålende udgave af os selv. Det vil jeg illustrere med en historie fra det virkelige liv.

Hvilken teaterforestilling har du købt billet til?

”Jeg orker snart ikke at besøge min datter mere.” Faren til den voksne datter, som er mor til tre drenge, ser opgivende på mig. Stemmen er træt. ”Det er det samme cirkus hver gang.”

”Hm… Du lyder træt.”
Han sukker.
”Det er jeg fandme også!”
”Hvad mener du med ’cirkus’?
Han sukker igen og puster kinderne op.
”Puh … Ser du Ilona, jeg kan dårligt kom ind ad døren, før jeg er ved at falde over legetøj. Drengene er over det hele, og det er deres legetøj også!
Et genkendeligt smil smiler inde i mig, for som mor til en børneflok på fire, ved jeg præcist, hvad han taler om. Og jeg ved, at et barn eller to kan skabe et lignende kaos.
”Det er hårdt nok i sig selv med rodet, men det værste er, at jeg aldrig når at udveksle ét fornuftigt ord med min datter. Når jeg rejser hjem efter to dage, føler jeg mig udtømt og vildt frustreret.”
Jeg holder en lille pause og tager en dyb vejrtrækning, inden jeg fortsætter.
”Du synes, det er hyggeligt at være sammen med dine børnebørn, men hvis samværet med dem fylder så meget, at der ikke bliver tid til at tale med din datter, så er det, at du føler dig udtømt og frustreret, når du rejser hjem. Er det rigtigt forstået?
”Ja, det er lige sådan, det er. Det er hyggeligt at se drengene, men jeg savner tid med min datter.”
”Har du sagt det til hende?”
”Nej, svarer han overrasket.”
”Måske er det et forsøg værd?”
Han ser afventende på mig.
”Må jeg foreslå dig noget?”
”Ja tak, gerne.”
”Når vi er sammen med vores familie, med venner eller med en gammel skole klasse, så er det tit forudsigeligt, hvad der sker, fordi vi spiller de roller, vi er vant til og forventer af hinanden. Det kan sammenlignes med, at vi hver har en rolle i en teaterforestilling. Jeg ser for mig, at du, når du besøger din datter og hendes familie, spiller den samme rolle hver gang, og at det gør din datter, dine børnebørn og din svigersøn også. Altså den samme cirkusforestilling hver gang.”
Han nikker og smiler.
”Hvad med om du vælger at spille en ny rolle, næste gang du besøger dem?”
”Hvilken rolle skulle det være?”
”Hm … Du ku’ for eksempel foreslå din datter, at I to går en tur, eller du kan invitere hende ud at spise. Så bryder du i hvert fald det gamle mønster.”
Han lyser op, men ser straks efter bekymret på mig.
”Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg skal tale med hende om. Vi har jo ikke talt sammen i flere år.”
”Det kommer hurtigt, tror jeg. Måske du kan spørge hende om, hvordan hun plejer kvindeligheden, når hun lever sammen med fire hanner – tre sønner og en ægtemand.”
Han ler.

Da jeg møder ham næste gang, er han et stort smil. Han har i mellemtiden besøgt familien. Allerede inden han ankom, havde han besluttet, at han ville spille en ny rolle. Han valgte bare at slappe af i rodet og glæde sig over, at det ikke var ham, der skulle holde det hus. Han havde inviteret sin datter ud til frokost og de havde hygget sig Big time.
”Hvordan gik det med at tale med hende?”
”Godt. Da jeg spurgte hende, hvordan hun bar sig ad med at pleje kvindeligheden i en hverdag med fire hanner, skød hun sine velplejede hænder med rødlakerede negle over mod mig, og sagde: ”Sådan.”

  • Er der en genkendelsens klokke, der ringer hos dig?
  • Kender du til frustrationen over gamle tyndslidte roller?
  • Længes du efter at skabe nye strømme og nye bevægelser i dine relationer?

Nogle gange tænker vi, at hvis de andre bare ville ændre sig, så ville alt være meget nemmere. Eller vi forsøger måske endda at lave om på de andre, hvilket der sjældent er held med, som du sikkert har opdaget: Når vi selv ændrer os. Så sker der helt sikkert noget. Teaterstykket skifter form. Ofte følger de andre efter – og hvis de ikke gør, så har vi det i hvert bedre med os selv.

Hvem er din læremester? Hvem ønsker du skal opføre sig anderledes?

Jeg vil gerne invitere dig til at træde et skridt ud af din komfortzone:
Hold fokus på dig selv, bliv på din egen banehalvdel og SPIL EN NY ROLLE !

Se så hvad der sker 😉